ÅSIKTER

 

 

https://translate.google.se/?hl=sv&tab=kT 

 

 

ÅSIKTER

 

https://www.youtube.com/watch?v=9NJGUQphs8I&feature=share Peter Springare talar.


Tid och Materia

https://www.youtube.com/watch?v=_qR_-5v21OM&feature=share&fbclid=IwAR0uP7tqcdeHsHD8va1WrSbpxCtkOMR1qxetbpeyeLnjeirTxgULRdPuHZU

Jan Mikael Nordfors


Helena Panela

Hörde på ekot vid ettiden att det är bråkigt på biblioteken. Det gjordes ett inslag från Huskvarna, där det varit bråkigt i flera år. En biblotekarie fick ett knytnässlag i ansiktet av en 14-åring.  Det är många eu-migranter som besöker biblioteken. Herregud! Kan man inte bara tala om vad som gäller i Sverige!

Tänk om dom muslimer som kommer hit fick höra lite vilka skyldigheter som gäller istället för att bara tro att allt är rättigheter. Våra myndigheter och politiker är så flata. Lämnar walk over utan någon som helst förmaning om vad som gäller i Sverige. Det är otroligt men sant!

Här kommer ett inlägg från Stig Olsson som han la ut på facebook. Han har en blogg också som heter Cyberliv:

"Jag tycker att texten som borgmästaren i Montreal skickade ut, till svar på ett krav från muslimska inflyttare, är underbart bra och bör kopieras och skickas till varenda beslutsfattare i Sverige, alltifrån vaktmästare till statsminister och sedan delas ut till varenda invandrare som kommer in i vårt vackra land, inklusive muslimer. Jag har översatt och bara ändrat lite i ursprungstexten, för att få en mer personlig och passande text.

Borgmästaren fick ett brev från en grupp muslimska föräldrar som krävde att skolorna i området skulle avskaffa allt griskött. De ansåg att det är förolämpande mot muslimska familjer, att servera griskött, och uppvisar stor respektlöshet.

Ni muslimer måste förstå att ni måste anpassa er till Sverige och svenskarna, våra seder och bruk, våra traditioner, vårt sätt att leva, eftersom det är ni som valt att fly/invandra hit.
Ni måste förstå att ni måste integrera er och lära er att leva i Sverige. Ni måste förstå att det är upp till er att förändra er livsstil, inte islamisera det och de som så generöst välkomnat er.
Ni måste inse att vi svenskar varken är rasister eller främlingsfientliga. Vi har accepterat och tagit emot många invandrare långt innan någon muslim kom till vårt land.
Däremot är kristna och judiska invandrare inte accepterade i muslimska länder.
Ni måste också förstå att likväl som alla andra nationer, är svenskarna inte villiga att ge upp sin identitet och inte heller sin kultur. Och när ett land som Sverige välkomnar er är det inte bara en statstjänsteman som välkomnar er utan hela det svenska folket.
Ni måste äntligen börja förstå och acceptera att i Sverige med sina Judisk-kristna rötter, julgranar, kyrkor och religiösa festivaler, både måste och ska religionen förbli i den privata sfären.
För de muslimer som inte tycker om att leva i ett mångskiftande samhälle och därför inte känner sig bekväm i Sverige, vill vi bara helt vänligt informera om att det faktiskt finns 57 vackra muslimska länder i världen, de flesta av dem glest befolkade, redo att ta emot er alla, med förhoppningsvis öppna armar.

Om ni nu en gång har flyttat från ert land, till Sverige, och inte till något annat, muslimskt land, måste det ju ha berott på att ni har kommit till slutsatsen att Sverige är bättre att leva och bo i än ett muslimskt land.
Och eftersom det verkar vara så bör ni fråga er själva, åtminstone en enda gång, varför det är bättre här än i det land ni en gång kom ifrån.
"En skolmatsal där det serveras fläsk är en del av svaret".

 

Fjitt fram! Alla fem frias trots sperma från dem i offrets kläder!

av Helena Palena

Så dålig utredning av polisen att Södertörns tingsrätt klandrade den.

Sverige är ett mycket sjukt land!

Från twitter:

Sverige är ett mycket sjukt land!

Från twitter:

"Alla fem frias" En av de värsta gruppvåldtäkterna som ägt rum. Polisen gjorde alla fel man kunde göra."
"Ja och även POLISEN som gjort en så UNDERMÅLIG utredning att till och med Södertörns Tingsrätt funnit anledning att KLANDRA den."

Röst från Fittja:

Rätten finner inte kvinnans berättelse fullt trovärdig, trots att det funnits skador och att sperma från flera män påträffats på hennes kläder. Men nu frias de åtalade, som alla är invandrare och bland annat kommer från Irak och Somalia. Bara sperman i kläderna vore väl tillräckligt för att döma männen!  Deras kvinnosyn kan vi räkna ut med lillfingret! Inkompetens och impotens på hög nivå! Ett land som serverar sina flickor på silverfat!

Det är i alla fall även sexköp. Ska de inte dömas för det? Är inte det förbjudet i Sverige? Jo, det är det. Man får sälja men inte köpa! Luddigt värre men det är väl för att skydda kvinnorna.

Vad ska vi ha alla lagar till när ingen blir dömd! Det är fritt fram att behandla en kvinna hur som helst med andra ord. Nu har regeringen uppå allt elände lanserat ett nytt begrepp: Oaktsam våldtäkt! Wow! Med andra ord finns det aktsam våldtäkt! Fråga offren hur dom ser på det! Jag vet svaret fastän jag klarat mig från övergrepp. Kan känna ända in i märgen hur det skulle vara. Sverige är verkligen ett mycket sjukt land!

.19 december 2017 kl. 15:22


Insändare NSD OCH Fria ordet kuriren: RENBÅGSFLAGGANS HISTORIA Det beskrivs i bibeln när Gud i 1 Mosebok 9:12 citat: Och Gud sade: ”Detta är tecknet på det förbund som jag för all framtid sluter med er och med alla levande varelser hos er: Min regnbåge sätter jag i skyn, och den skall vara tecknet på förbundet mellan mig och jorden” slut citat.  Det är alltså en kristen symbol.
I Italien under Irak kriget tilläggs på regnbågsflaggan ordet PACE som betyder fred.
Från 2015 i Boden startade HETEROSEXUELL rörelse i Sverige. Regnbågsfärgen hängs vertikalt för att precisera att så börjar och så slutar saker och ting i livets mening. På flaggan fins inristade symbol om coitus (samlag) mellan kvinna och man som talar om vägen att följa för mänskliga rasens överlevnad.
I Bodens kommunfullmäktige den 13 juni 2016 efter ett medborgarförslag så togs beslut om regnbågsflaggan citat ”tillhöra Boden flaggpolicy” och hissa den med den svenska och kommunflaggan med påstående att den representerar frihet och mångfald, det är märkligt.
Jag och vi bland läsare anser att detta är ett medborgarförslag för nästa kommunfullmäktige i Boden att kräva annullering av ett sådant beslut för Bodens flaggpolicy. Tor Svärdtorp
Boden den 15 juni 2016 
friaord@kuriren.com insandare@nsd.se 
Vi tillägger fortsättning som inte spärras media.
En regnbågsflagga som symboliserar mänskliga rasens undergång och det är just det som representeras av GAY (homosexuella) som dessutom står för motsättningar och alltså konflikter det betyder våld. Det skulle räcka för att kräva att detta medborgarförslag för nästa kommunfullmäktige i Boden ska annullera ett sådant beslut för Bodens flaggpolicy.
I frihetens namn kan regnbågen vara en symbol utöver den religiösa meningen, men den bibliska skriften är så universellt stor att det är dominerande och kräver respekt mot tjuveri! Att inte signera egna bravader eller om det består ignorans i fallet är det psykologiska svaret att ”de som gömmer sig efter en eget skapade faktum har dessa ett kriminellt beteende som alltså har onda syften som t.ex. skada sina likar och vad mer” medan att stå för sin kunskap och civilkurage är att prisa modet, sanning och Rättvisa.
Tor Svärdtorp


Olof Edsinger Tommy Granfeld... från Krossa Åsiktskorridoren


Jag förstår mig inte på Sverige. Ett dubbelmord skedde igår på IKEA i Västerås. På torsdag kommer det ske ett fackeltåg mot rasism till följd av detta, för att "motverka de mörka krafter som kommer utnyttja detta" ... varför går vi inte i fackeltåg mot våld? 
Varför skapas det ett evenemang mot rasism i samband med detta?
 Samma sak skedde för några år sedan när ett gäng asylanter gruppvåldtog en kvinna. Då satte man inte samman ett fackeltåg mot kvinnovåld eller mot våldtäkter, utan då blev det även där ett fackeltåg mot rasism. VARFÖR ÄR SVERIGE 2015 SÅ SKEVT? Ett dubbelmord har skett. Då bör vi väl demonstrera mot våld? Eller anordna ett fackeltåg som kräver omedelbar utvisning av mördarna. Eller är jag helt fel ute?
Nästa gång det sker en våldtäkt, kan vi ju ordna ett fackeltåg mot höjda bensinpriser. Det har ungefär lika mycket med det att göra, som detta har att göra med rasism.
VI-pr


Mona Walter 
Hej vänner. Idag vänder jag mig främst till mina muslimska vänner. I år har julfirandet förbjudits i Somalia och Brunei. Samtidigt lever 400 000 muslimer i Sverige och de tillåts ha sin islamska tro och fira sina islamska högtider i detta kristna land för vi har något som heter religionsfrihet vilket muslimer har i hela västvärlden. Ni lever i länder där ni åtnjuter religionsfrihet är det inte då skäligt att ni högljutt protesterar mot dessa förbud av det kristna julfirandet i islamska länder, att visa samma solidaritet ni får av västvärlden? Eller tänker ni göra som ni alltid gör vara tysta? Att inte protestera mot felaktigheter är detsamma som att hålla med.

Så hände så HÄNDER!
Européinvasion i den nya världen på 1800-1900 talet AMERICA så blev det att indianer hamnade i reservat och andra gick under som stam.
Idag 2000-talet är invasionen från Afrika, Afghanistan, orientens arabländer, dels öststater och några asiater kommer över till Europa de förlovade länderna.
Öde för minoritets länder där inkommande illegal invandring tränger sig på, så blir det i första hand de som kommer att försvinna medan de i de stora länderna kommer att hamna i reservat! Eller? 
Tor Lamkvist


INVANDRING 
ORSAK om vad som är lagligt och olagligt.
Det finns de som jämför svenskarnas utvandring till America med dagens markanta arab och svarta Africa och i allmän invandring. 
Menas att man utvandrar pga. fattigdom, krig och att de själva skulle göra detsamma. Ofta betonas mening med ursäkten att ”Du skulle göra detsamma!” Meningen slussar till upptrappade spänningar eller underkastelse 
SANNINGEN

Rätta svar med bevis av fakta, juridiska och delvis logik är att logiken står för rädsla hos människor, juridiskt står för ett förbud att kliva in i ett främmande land utan tillstånd ochfakta är att om det inte finns efterfrågan av arbetskraft finns inte heller rätt till utvandring.
För det sista vill jag pointera med bredare utveckling i resonemang till dessa naiva, pretentiösa och ignorant (omedvetet, som fly, som ljuger, som kräver osv.) medborgare att deras tankar har dels nyans av kriminalitet när de inte erkänner sanning och fakta samt när de påverkar opinion med deras okunskap och att de gör ett brott (de gör sig skyldiga och är straffbart i juridiska meningar) om de hjälper i praktiken dessa illegala. I bredare mening vill jag tillägga om det skulle finnas möjligheter till ytterliggare bevis med statistik och andra fakta t.ex. att sondera för att veta hur många och på vilket sätt dessa utvandrare animeras av politisk medvetet utanför religionens inriktning, som gör att de tar för sig rätten att flytta istället än att göra sin plikt för att stanna i sitt land och kämpa för förändringar, förbättringar och mot orättvisor. Frågan är: VEM ÄR DÅ DESSA MÄNNISKOR? Svar: opportunister, egoister, våldsamma och kriminella som de människor som anser att detta resonemang inte håller och att de påstår det utan stöd av sanning 

Tor Svärdtorp


Vi vill med denna notis stödja Anders Kompass för sitt mod mot förtryck, korruption, okunskap. Men vi kan tillägga som nationalister att FN och all annan insats med våra skattepengar försvinner i mörka hålet utan den minsta effekt till ljusning. OM vi inte närvarar i andra angelägenheter skulle sådana övergrepp på barn bl.a. inte kunna uppstå. 
Eloge också till Svenske Arméchefen  Anders Brännström som vågar bryta mot politikernas tystnad och medias manipulation genom att ge ordet till dels förtryckta svenska folkets kunskap om faror bl.a. som kan drabba nationen Sverige. Men, gör klart för oss att många sanningar som de tros vara kan vara en del av internationella spelet för vidare förstörelse och därtill en fälla för Sverige.
VIPR

Vi aktivister i www.vi-pr.com  (VI-PersonRörelse) som VI-pr-are och som bland andra svenskar kämpar för Rättvisa så känner vi till förföljelse. Förtrycket som också har drabbat oss genom att makthavare kunde lyckas att hejda sanningen om korruption, bevis om felaktiga beslut m.m. genom att de har tvingat oss avlägsna dels tre video på Youtube och dra oss inför rätta två gånger den andra gången lyckades med sk. ”brott mot rättegångsbalken (2500-K10331-14). 
Robert Asperseth


Får man tycka annorlunda?
Det pratas om yttrandefrihet och demokrati i vårat land Sverige. Men stämmer det överens med vekligheten? När man pratar med människor i olika åldrar så får man i regel samma svar; tig om du inte vill bli kallad rasist. islamofob, homofob etc.
Utrymmet för ett eget tänkande och framförande av åsikter han stramats åt på ett allvarligt sätt. Det medverkar till att tysta ner kritiskt tänkande något som måste vara och är en del i ett s.k demokratiskt land som ska värna yttrandefrihet.
Sverige liknar mer och mer en smygdiktatur där oliktänkande hängs ut och görs till åtlöje. En stålhandske i en silkesvante försöker dölja de facto, men den som är vaken inser vilket högt och farligt spel som förekommer och kan leda till ett totalitärt land.
Jaja sakta i backarna så illa är det väl inte? Jo jag vill påstå att det är mer än allvarligt i vårat land. Som en hög militär för en tid sen sa på bästa sändningstid i ett nyhetsprogram; Sverige kan vara i krig om bara några år.
Tror du/ni att dom som kommer i stort antal till vårat land kommer att ställa upp för att försvara sitt nya ” hemland”? Det tror inte jag för det förekommer ju inte ens av inrikes födda svenskar, som redan dags dato valt att stoppa huvudet i sanden bildligt talat.
Försvarar du och jag dom kristna värderingar som är en del av vårat rättssystem, du ska inte döda, stjäla, bära falskt vittnesbörd om din nästa osv. Inser gemene man allvaret i den muslimska infiltrationen som sker helt öppet eller bakvägen?
När människor som arbetar i Svenska kyrkan jamar fram att kristna och muslimer har samma Gud?! Då blir jag och flera med mig mörkrädd på riktigt! Har dom inte läst på vad den muslimska s.k religionen står för och att deras dyrkan vänder sig till månguden. 
Frikyrkor som öppnar upp i sina lokaler för muslimers tillbedjan av denna villfarelse. Då kan man lika gärna öppna upp för allehanda aktiviteter som lockar folk till kyrkan, men utan att nämna att dom värnar om den kristna läran.
Vi är många som är djupt oroade över utvecklingen i Sverige och accepterar inte att kallas det ena eller andra respektlöst. Dags att inse att vi är i ett mycket dåligt läge. Det blir dina/mina barn och barnbarn ja kommande generationer som kommer att få bära bördan som läggs på det svenska folket idag och blir en realitet redan under vår levnad.
Christian


Sverige 2015 och sen?
Får man ha åsikter om förfallet i vårat land? Det sociala skyddsnätet är nedmonterat för länge sedan. Man sparkar på den som redan ligger! Ingen assistans beviljas till svårt funktionshindrade. I nästa andetag säger vår finansminister Magdalena Andersson att anslagen ska öka för migrationen... Det kallar jag omvänd rasism! Regeringen slår mot sina egna och det verkar helt ok! Nej det är djupt oroande utveckling! Sen klagar man på SD etc. sopa framför egen dörr först. 
Eva Maj


Är Rädda Barnen, Unicef och Bris rädda för familjen?
”Rädda Barnen vägrar tala om familjepolitik, senast nu i samband med sin sommarkampanj, #orädd”, skriver Susanne Nyman Furugård, och kritiserar barnrättsorganisationerna för att inte leva upp till FN:s barnkonvention.
Debatt · Publicerad 00:01, 31 aug 2016
Rädda Barnens sommarkampanj, att få fler politiker som står upp för barns rättigheter klingar falskt, eftersom organisationen själv inte vågar göra det. Att familjepolitiken bryter mot ett tiotal artiklar i FN:s barnkonvention vill Rädda Barnen inte kännas vid, ej heller deras samarbetspartners Unicef och Bris
.
Kampanjen, kallad #orädd, har väckt stor uppmärksamhet i sommar. Inte minst har kampanjen syfte varit att få politiker att värna flyktingbarns rättigheter enligt barnkonventionen.
I dagsläget har nära 60 000 personer skrivit på. Det är förståeligt att många människor sluter upp bakom uppmaningen och uppfattar organisationen som en modig härförare för barnens bästa. Tyvärr stämmer inte den bilden för vare sig Rädda Barnen eller deras samarbetspartners Unicef Sverige och Bris.
Organisationerna är tre av de mest framträdande i Nätverket för barnkonventionen, som länge drivit på för att barnkonventionen ska införas i svensk lag. Därför har jag frågat dem hur de ser på att svensk familjepolitik sedan 26 år tillbaka bryter mot minst tio artiklar i konventionen, varav de två mest centrala är:
Artikel 2. Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras.
Artikel 3. Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn.
Den svenska familjepolitiken sätter inte ”barnets bästa” i främsta rummet, när den pressar föräldrar att lämna bort sina barn från cirka ett års ålder. Modern forskning visar att barn behöver minst tre år (många barn behöver ännu mer tid) med sina föräldrar för att utveckla en trygg anknytning och minska risken för psykisk ohälsa senare i livet. Dessa behov diskrimineras då hemmabarnomsorg inte får några pengar alls medan varje förskoleplats subventioneras med i genomsnitt cirka 10 000 kronor/månad av våra gemensamma skattepengar. Med tanke på hur många barn som berörs av detta, i praktiken alla barn i Sverige, och hur den psykiska ohälsan ökat lavinartat bland unga, borde familjepolitiken vara av högsta intresse för barnrättsorganisationerna.
Unicef Sverige, som har till uppgift att bevaka Sveriges efterlevnad av barnkonventionen, svarade genom sin programchef Christina Heilborn: ”Vi arbetar inte specifikt med familjepolitik och har inte heller särskild sakkunskap om det”. Trots denna kunskapsbrist ville hon inte mötas för att samtala om det kunskapsunderlag som jag sammanställt i rapporten ”Familjepolitikens ekonomi”.
Det är naturligtvis rimligt att Unicef ”har begränsade personalresurser och måste prioritera noggrant”, men då borde extern informationsinhämtning vara extra viktig för att organisationen ska kunna fullfölja sitt uppdrag. I synnerhet när det gäller forskning om vad som är ”barnens bästa”, vilket är själva kärnbegreppet i barnkonventionen.
Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin har inte svarat alls, trots flera kontaktförsök per mejl och telefon. Det är extra märkligt då organisationen faktiskt har engagerat sig i familjepolitiken tidigare. I juni 2015 uppmanade Rädda Barnen föräldrar att dela lika på föräldrapenningen ”för att uppnå jämställdhet och i förlängningen tryggare barn”. Självklart behöver barn tid med båda sina föräldrar, men det allra viktigaste för att få tryggare barn är att de får mer tid totalt sett.
Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog svarade att ”det är ingen fråga vi driver”, vilket är särskilt anmärkningsvärt då organisationen själv konstaterat i flera rapporter att otrygg anknytning och för lite tid med föräldrarna är extra vanligt bland de barn och unga som kontaktar Bris angående psykisk ohälsa. Det är visserligen ett aktningsvärt arbete som Bris gör med att besvara alla dessa rop på hjälp, men för att verkligen förebygga problem måste organisationen våga ta itu med grundorsakerna. Där har familjepolitiken stor betydelse eftersom den kraftigt minskat barns tid med föräldrarna och därmed försvårat anknytning.
Att svensk familjepolitik inte är uppdaterad enligt modern forskning om barns behov, är tydligt. Dessvärre verkar inte heller barnrättsorganisationerna vara det och inte ens intresserade. Hur ska de då kunna arbeta för ”barnens bästa”?
Sverige behöver orädda barnrättsorganisationer som vågar värna alla barns rättigheter fastän regeringen inte gör det.
Susanne Nyman Furugård Journalist, författare till böckerna ”Värdera det ovärderliga – för en hållbar familjepolitik” och ”Familjepolitikens ekonomi”, samt grundare av föräldrauppropet Hållbar familjepolitik NU.


NU ÄR DET NOG! 
Sluta att skydda eller höja till skyarna invandrarproblematik. Vi behöver inte vare sig höra, läsa och se invandrare varje dag i media med ständig positivism till deras fördel. Våga var kritisk utan rädsla att kallas rasist när vi vet att vi inte är det! Tvinga inte folk till obefogat medlidande! 
I dagens NSD 30 december 2015 rapporterade fyra artiklar som handlar om invandrare. Sid. 16 ”Flera miljoner skall lösa tolkbrist” av Aida Hadzialid (S) kunskapslyftsminister. 
Artikeln belyser i bredare mening än en gång om vad som orsakar generella brister i våra skolor och 
samhällets belastning.
Debattsidan blad 24 med artikel ”Kommunen måste ta ansvar: … Närmare 40 000 ensamkommande barn… osv.” 
Artikeln signerade av pamparna Anne-Sofi Koivisto, Annelie Wemmenhag, Bengt Rytiniemi, Veronica Magnusson, Katarina Holmkvist samtliga representanter för fackföreningstidningen Vision.
Om läsarna breddar tankarna om vad det som är baktanken med en sådan artikel kommer de att upptäcka en dold mental manipulation och alltså ett övergrepp på läsarna. 
Det är inte dessa pampar som avslöjar och skriver om vad det sägs i förläggningar av sympatisörer till IS och andra missnöjda asylsökande (oavsett kön och ålder) om vad de kommer att göra med svenskarna när… (direkt asyl sökande källa i Boden till oss). Tur att det finns invandrare som tar ansvar på allvar!

Så vidare ”Asylboende behöver inte bara fungera som vänthallar” Christian Lindgren ordförande ABF Norr, Helén Pettersson ordförande Arbetarnas Bildningsförbund. 
ABF skribenters baktanke kan det vara ”pengar, pengar” för att säkra sig en anställning osv. eller vad kan det annars vara? Ja, värre. Skulle dessa internationalister eller mänsklighetens kramare våga skriva om allvarliga konsekvenser gällande försämrad välfärd, ökat vansinnigt våld m.m. i Sverige och i Europa som del av oansvarig invandrarpolitik?
Insändarsidan “Flyttningar en möjlighet” av Astrid Johansson. 
Här har vi en till bl.a. som tänker mångkulturellt och solidariskt som inte är fel i sig men frågan är: varför har vi då gränser, är vi svenska, har vi tradition med kulturell och religiös innebörd, eget språk, identitet osv.? 

Den fjärde, sidan 5 ”Nekar försök till mordbrand” 
Notera inte ett enda ord i stora bokstäver som belyser blixtsnabbt om att det handlar om invandrare som i Boden försökte tända eld på asylboende. Detta är ett sätt bland en bred front av olika sätt för att manipulera läsarna, eller? 
Vi som lider av svenskhet och andra europeiska kulturella nedtrampade rötter vi ber och kräver att NSD:s ansvariga tar hänsyn till vår identitet! 
 

Tor Svärdtorp representant för det Nordiska Lega Lombarda-Padania.


 

 

Du är övervakad!

Datainsamling och hotet mot demokratin

Data är i särklass vår tids mest värdefulla råvara. Den används dock inte bara av dig för att visa upp de perfekta stunderna i ditt liv, utan den har även gett företag och stater helt nya verktyg för att begränsa din frihet. Vet du egentligen vad en ”like” innebär för din säkerhet?

Allt som behövs för att komma åt information om dig är en dator. Föreställ dig att all den information som en person, ett företag eller en stat behöver om dig flyter omkring i luften. Det enda som krävs för att få tillgång till din personliga information – oavsett säkerhetsklass – är att någon vet hur man plockar ned den. För en hackare är detta inte svårare än det är för en kassaskåpssmed att ta sig in i ett kassaskåp. Som en följd finns idag en global övervakningsapparat på plats som får den totalitära staten i George Orwells 1984 att se ut som ett lyckoparadis av fri rörlighet.

 

För dig kanske personlig data framstår som något otydbart. Det är dock vår tids råolja och det är många som är villiga att tappa ur kranen.

Varje steg och varje ”like” övervakas

För varje Facebook ”like”, för varje sida du besöker, för varje produkt du köper på internet får registret mer data om dig. Du övervakas med andra ord i nuläget för att företag ska kunna sälja mer. Det är också den här sortens data som stater använder för att övervaka, men det var inte stater som kom på att de kunde övervaka medborgarna med denna sorts data utan snarare levererade näringslivet en färdig övervakningsmodell som stater bara kunde applicera rakt av. Metadata är som en privatdetektiv som är satt att övervaka dig.

 

Appindustrin omsätter hundratals miljarder dollar varje år. Facebook och Twitter är inte gratis, de tjänar bara pengar på den data som du ger dem gratis.

Allt mobilen delar kan andra se

 • De vet var du är. Genom att mobilen talar om för dig var du befinner dig kan andra hitta dig
 • De vet vem du känner. Med data går det att kartlägga ditt sociala nätverk, vem som är din partner, vilka människor du umgås med på fritiden och på jobbet.
 • De vet vad du fruktar. Utifrån din sökhistorik går det att se vad du är rädd för, vad du tycker.
 • De vet var du tycker. Genom att se vilka artiklar du läser går det att snabbt pussla ihop vilka politiska åsikter du har.
 • De vet vad du gör. Med den data som du delar på Facebook, som registreras i Googlemaps eller som syns genom din mobilkamera och mikrofon går det att se och höra vem du pratar med, vem du ska träffa, när du vaknar och går och lägger dig, vad du arbetar med och vilka restauranger och caféer du går på.

All data från alla övervakade hamnar i samma datacentral. Vid misstanke kan internetleverantörer tvingas lämna ut hela din sökhistorik om en myndighet skulle vilja det. Metadata används idag av stater för att arrestera och döda människor.

 

I många stater lagrades förr information om medborgarna i arkiv. Idag lagras den i lättåtkomliga databaser både av företag och av regeringar. Där finns information om dig.

Du har valt din övervakningskamera!

Din smartphone är det mest sofistikerade övervakningsverktyget som någonsin har tillverkats. Det bästa i dealen är att det aldrig var en fotboja som en myndighet tvingade på dig. Du valde den helt frivilligt för att det är ett av många uppfunna behov som du inte kunde tänka dig att vara utan.

Övervakningen är en bieffekt av alla möjligheter som metadatainsamling gett dig, men det innebär i praktiken att du inte längre har något privatliv. Om utvecklingen fortgår kommer fler samhällen utvecklas i en riktning som påminner om dagens Kina.

 

Det finns ett gammalt skämt som lyder "In Soviet Russia TV watches you". Idag är vi dock där. Glöm aldrig att din Iphone ser dig!

Fler intresserar sig för Kinas modell

Ingenstans har övervakningen drivits så långt som i Kina. Där används denna digitala övervakning för att uppnå total kontroll över medborgarna. Det går inte att gömma sig i Kina längre och det går inte längre att vara anonym. Du kan nog inte föreställa dig hur svårt det är för regimkritiska gräsrotsrörelser att träffas eller dela regimkritisk information i ett sådant samhälle.

Demonstrationer, strejker och regimkritiska åsikter är i dagens Kina helt omöjligt. Följden blir att samhällsutvecklingen upphör när medborgarna eller grupper inte längre kan delta i hur deras samhälle ska utformas. De kan bara nicka glatt åt regimens förslag, oavsett vad de innerst inne tycker.

 

Fler låter sig inspireras av Kinas digitala infrastruktur. Det är bara en tidsfråga innan kinesiskt inflytande på Sverige omfattar mer än biografverksamheten SF-bio.

Det finns fler titthål än din Smartphone

Det är inte bara din telefon som andra personer kan koppla upp sig mot utan varje liten och stor apparat går att hacka. Den data som lagras kan andra personer ladda ner oavsett vad du tycker

 • Föräldraövervakning. Bebismonitorer som andra kan hacka sig in i för att se ditt barn sova och dela den datan.
 • Vitvaror. kaffebryggare, tvättmaskiner och brödrostar kan sättas igång utan att du vill det om någon hackar sig in i dem.
 • Fordon och bilar. .Testhackare har visat att det går att ta sig in i moderna fordon och ta kontrollen över dem. Tänk dig terrordådet på Drottninggatan fast den här gången har en hackare kontroll över lastbilens dator. En oanad chaufför kan inte göra något för att stoppa katastrofen.
 

Med en babymonitor är det fler än bara du som kan se ditt sovande barn.

Data blir aldrig för gammal för att användas

I och med att data lagras så fungerar inte argumentet ”Men jag är inte en tillräckligt intressant person för att övervaka, jag har ju inte gjort något brottsligt”, för datan kan grävas fram om flera decennier när ett systemskifte gjort tidigare lagliga handlingar olagliga. Och då knackar myndigheterna på din dörr.

 

Det knackar på dörren och du kan inte tro dina ögon. Du får panik när tusentals frågor rusar genom ditt huvud. Vad är det som jag har gjort?

Du vet inte om det förrän det är för sent

Om du trodde att du lever i ett liberalt demokratiskt samhälle är dags att tänka om. I västvärlden finns det både högutbildade och politiker som sneglar på Kina som en framgångssaga som de villigt vill låna inspiration ifrån. I takt med att vi i allt högre grad övertygas om att vara rädda för vår omvärld implementeras allt mer övervakning på oss genom tillsynes fördelaktiga lagar som du initialt tycker är en bra idé.

Långsamt med små steg tas vår frihet ifrån oss. Ofriheten kommer inte i form av en auktoritär och högljudd diktator, utan övervakningssamhället kommer smyga sig in obemärkt för de som har näsan begravd i mobilskärmen. Du kommer inte veta att du bor i ett övervakningssamhälle förrän det är försent.

 

Vi lever idag i en orwellsk verklighet. Vem som sitter i övervakningstornet vet du inte, men du kan vara säker på att det var en fusion av statliga intressen med näringslivets intressen som förde oss till det övervakningssamhälle vi har idag.

Åtgärder för att förbättra din digitala beredskap

Även om vi idag rusar djupare in i den digitala eran finns det en hel del du kan göra för att säkra din integritet.

 • Ladda ned och använd krypterade chattappar, browser plugg-ins, operativsystem och anonymiseringsprogram för att stå emot övervakning och blockerar spårning.
 • Det första du bör göra är att installera en annonsblockerare.
 • Tejpa över kameran på datorn.
 • Stäng av funktioner på dator och mobil som automatiskt delar information, såsom en kartläsare som berättar var du är.
 • Skapa ett digitalt alter ego på en separat dator där du självcensurerar text och ageranden framför kameran. På en andra dator där du helt sopat bort eller reducerat övervaknings- och spårningsmöjligheter kan du ha mindre aktiv självcensurering.
 • Använd andra sökmotorer än Google.
 • Överväg att avsluta ditt Facebook-konto.
 • Håll dig uppdaterad om politiska beslut som angår övervakning och inte minst den aktiva kritik som finns kring det övervakningssamhälle som företagen skapat.

Var framförallt kritisk mot företagens cookies. Stäng av reklam som du bombarderas med och gå inte automatiskt med på vad som helst utan var vaken när du är på nätet. För glöm aldrig att de kan se vad du gör!


Tor Svärdtorp www.vi-pr.com