GAM (Tor Svärdtorp)

 

Om konstnärs GAM

 

VAD ÄR KONST?

Definition om konst Medias roll Politiskt ansvar mm.

Torsdag 14 juli 2011 Kl 18,30 Ateljé GAM Kanslihusvägen 7 BODEN

(A-8 området, mitt emot fällkniven)

 

GAMs bilder med detaljer

Pedagogiska GAM

GAMs teckningar

GAMs måleri

GAM i Boden

Om GAM

Till salu


SMAKPROV av:

 

GAMs konstskola

 

Konstnärs GAMs still kallas "Dynamisk konst"

 

ARBETSBOK

i

SKIKTMÅLERI

i

blandadteknik

 

(tempera, olja, harts, lim, vax etcetera)

Steg för steg

Med inslag av varianter i:

all’affresco, all’assecco, allo sgraffito, al rilievo, all’incaustico och stucco.

Strappo och riporto.

Bärbara strappo.

Lätt harts måleri. Ren målar teknik. Marmorering. Skrapteknik. Psykoträning.

Sprickbildnings formula.

Pitürò kè ha kàmbiò(förvandlings måleri).

Pitürò a la musaic ( måleri som en mosaik)

Alla prima

Dynamisk konst GAM stil.

 

GAMs skola

 

 

Författarens introduktion

 

Tanken med arbetsboken är att åstadkomma en mer global kunskap, stimulans till egen stil, utveckling för elever i målarkonst för amatörer samt professionella.

Härmed tar jag upp möjligheterna och introducerar några tankar angående det ur debatterade koncept om färg och form.  Konsten som yrkessyfte.

 

Om makten.

 

Från individens spontanitet till fritt kollektivt samarbete, från slaveri till servilism, från individualism rationalistiskt till irrationellt, en blick i forntiden till våra dagar alltså, vittnas än idag människans hand med målarbildkonsten sin mänskliga utveckling. Vi, målar- bildkonstnärer lever med denna kulturkunskap, en trollkunskap som gör att vårt yrke överlever, ett yrke äldre än prästers och statspolitikers framträdande.

Tyvärr att vi civiliserade människor eller så kallade apmänniskor drabbades av en socialsjukdom: MAKTEN.

Makten gnager i vår själ och kropp. I allt vårt tänkbara beteende...

 

 

INTRODUKTION

 

Bild nr

I bilden se vi en bråkdel som en hantverkarkonstnär behöver. Kan säga att DIN material samling i tid kan bli annat på grund av din egen utveckling som anpassas till dina egna behov som du själv upptäcker eller skapar. I bilden finns i stor sett del som anpassas lätt till nybörjare med tanke att utvecklas till yrkesverksamhet. Här har du t ex hemvisp som du kan använda för färgblandning i stora mängder och diverse blandning.

Två klyftor vitlök och över det ett ägg. Rakt över ägget ser vi en kolv som innehåller koncentrerad mastix lösning varmt tillverkad (som får olika mörkare nyanser med jämförelse till kall tillverkad mastix som ger ljusare nyanser). Stor glas burk innehåller fransk lärkträdskåda (venetiansk terpentin) till 70 % och restante...

 

 

klimatskillnader m.m. Därför mitt försök nu är att ha definition som underlättar för utövare just med denna läsning.

Botten material: Med det menar jag träskiva. Det kan vara duk om inte duken fästs på träskivan.

Underlag: duk eller papper, sand, spån eller annat som fäster på träskivan eller annat bottenmaterial. En del av dem är själva bottenmaterial som t ex väv.

Grund: grundskiktfärg eller produkt som täcker underlag och som det är den del som måleri ska vila på.

Essens. Finns under olika beteckningar. Alkohol, eter, kloroform. Växt derivatet också under namn eteriska oljor som terpentin, rosmarinolja, lavendelolja, spikolja (natur starkare lavendelolja), nejlikaolja. Olja derivatet, petroleum derivatet som bensin, olja för lampa, mineral terpentin osv. Substanser som är i grunden lösningsmedel, brandfara och som inte hermetiskt skyddade avdunsta inom tiden.

Tempera: vattenbaserat måleri.

Medium: typer av blandningar som underlättar själva måleriets gång såväl vattenbaserat, oljebaserat, blandad teknik (läs vidare under Mixtum kompositum).

Andra definitioner återkommer under flera tillfällen och påminna saken i sina nyanseringar och användningar.

 

Man kan måla på alla tänkbara bottenmaterial: sten, trä...

 

 

Del XII

24 Övriga anteckningar:

Dekoration: Bakom pannå och över kanterna är målad ett skikt natur asfalt.

Modell:

Anmärkning: Nr. 3 limmet torkar bra och det sker under halva dagen.

Grund nr 1, blandningen räcker för tre pannåer.

Grund nr 2, vit färg strålar en bra intensitet och torkar fint. Grunder nr 3 till 5 ger en kall ton. Grunder nr 6-9 dom täcker mycket bra och torkar snabbare än tidigare underlag skikt.

När man målar över grund nr 10, en grund som är väl täckande...

 

 

För medel starkt har lim tar man

 

8-10 g bitar av harlim till 1 dl kallt vatten.

Låt limmet svälla över natten. Ställ det sedan i vattenbad som beskrivits för föregående lim. Här skall temperaturen vara högre än för gelatinlim.

Det tar 5-20 minuter för benlimmet att lösas fullständigt i det varma vattnet. Det är viktigt att du hela tiden rör om i lösningen.

 

Kom ihåg att limmet koncentreras vartefter avdunstning pga. värme fortgår. Om arbete med limningen drar ut på tiden, skall du därför tillsätta vatten av samma temperatur.

 

Om du vill ha ett magrare lim, tillsätter du mer vatten. Även till detta lim kan du tillsätta 4 droppar ammoniak och 8 droppar glycerin.

 

I handeln finner man...

 

 

Den ovan skisserade tjockleken av 15 mm är acceptabel om antalet skikt av lim, grunderna, målning, fernissa och vax är begränsade. Du bör då se till att du stryker på varje skikt såväl på fram och baksidan som på sidorna. Annars kan skivan bli deformerad, något som försvårar och försämrar kvaliteten på ditt arbete och inte minst under kraftiga temperatur förändringar kan det provoceras sprickbildning för mindre elastiskt måleri. I denna dimension bör man undvika...

 

 

...i det grundläggande alternativet med skikt och art. Alltså, tänka att du nu har förberett samma pannå som är beskrivet här ovan, sedan följer nedanstående alternativ:

 

– Olimmad duk dras över pannå och fäst med stift bakifrån + medelmåttig koncentrerad kall lim (kasein) + koncentrerad kall grund (koncentrerad kasein lim och pigment).

 

- Under medelmåttig kall lim ( kasein ) + impregnerad duk av  medelmåttig koncentrerad kall lim ( kasein ) + kall koncentrerad grund (  koncentrerad kasein lim  och pigment ).

 

- Kall lim + impregnerad duk i ljummet lim ( gelatin) + varm grund...

 

 

...långa och då kan det vara smart att veta redan innan inköp, storleken som du har tänkt dig så kan du på plats själv såga rätt längd eller be om hjälp till det.

 För permanenta ramar som kommer att finnas alltjämt i ateljé där du häftar fast dukar och sedan byter vidare för nya dukar, får du tänka att du behöver mer lister för att ha en extra förstärkning bakifrån på ramar. Du behöver också ha andra trälister med tjocklek av 5 mm eller mer som du kan såga ut trianglar, som skall häftas som förstärkning på kanterna till ramar. Häftklammer...

 

 

...kan du lika väl täcka med bara ett lager matta eller blekande ytor. Du får tänka positiv, ingen panik eller försök att fly från svårare situation som verkar vara denna universella formula. Bygga ditt självförtroende genom att tro på dig att du kan och jag slår vad om att du kan! Se att du får hem produkterna eller se till att tillverka dom själv, denna bok är här just för dig och för att du kan göra det!

 

Grund och/eller ändrade underlag i ett:

Formula GAM nr 468

 

4 delar kasein lim, från mellan till tjock densitet.

1 del sol exponerad vallmoolja.

1 del carnoba vax.

1 del terpentin.

1 del helt ägg. OBS!...

 

 

...utmärkt för vattenbaserad teknik och lika mycket i oljefärg. I blandad teknik är det möjligt använda det i grunder. Det är jämnt täckande, det ser ut tungt och passar bra att säga att det väger som bly. Passar bäst med mineralfärg och fungerar som sickativ för långsamt torkande färg som t ex svart och blå syntetisk ultramarin. Du kan fylla i en spets av en tesked med blyvitt och sedan lägga i en matsked mörka pigment, riv den med andra tillsatser, eller en del eller två på tio av industriella färger av samma natur.

Själv anser jag att blyvitt är utmärkt i rena mellantonen av vita, efter vitt zink och före titanvitt. Den kompletterar ned dom andra två...

 

 

...

1 dl vatten.

4 droppar ammoniak.

8 droppar glycerin.

 

25 % till 35 % amorfgips (speciellt tillverkad för fina grunder) eller vanligt gips (gips som man använder i vanligt husbruk för fylla igen hål i väggar) obränt gips. Alltså, 25 till...

 

 

2:a exempel

Formula GAMs:hode av  krigare, ridder orden ørn, sol gud, Huitzilopochtl 1440-1469. Se bild. , Vestfolld, Norge 2:a ”Moderna Konstmuseet för Bild och Form GAM”

1 del amorfgips 1 del släktkalk 1 del pimpsten eller marmorpulver Lite ammoniak. Denna tavla tillhör ett av olika objekten av min privata kollektion, tillhörde från början som utställningsföremål i min grundade ”Moderna Konstmuseet för Bild och Form GAM” som grundades 1990 i Skutskär. En studie, en avbildning av en teckning från den centralamerikansk kultur arv.

 

Oljor och harts har en varierande konsistens i höga koncentrationer. Fetare förtjockade oljor och harts i mer koncentrerade utsträckning ifall du använt dom i tidigare skikt. Ämne som du blandar i färg eller under penseldoppande som tillsatts under medium form.

Angående gul färgfläck, skall du veta att detta pigment tillhör...

 

DEL XI

 

Fernissning.

Här är vi på väg ute från bostaden, så man får utvandra med tankar. Vi tittar ut genom fönstret och ser att det är så förfärligt ute. Vädret håller sig i, men det är tidigt på våren än. Lika bra ta en jacka på sig i så fall… Så är det stadium där du befinner dig nu med ditt verk. Fernissa målningen, en tavla, en muralmålning, ett dekorations arbete på trä, allt som har att göra med detta skiktmåleri i blandad teknik, som sagt, DU skapar och detta verk behöver skydd mot temperatur förändringar. Fernissning...

 

Riv först pigment med olja och sedan under sista rivningsmomentet tillsätter du mellan 6-12 droppar av mellanfernissa.

Du kan också blanda mellan fernissa, pastafärg före målnings arbete.

Måleri görs över tunna grunder vattenbaserade.

Eventuell fernissning begränsas till...

 

...användas för dekoration och för vidare hand rivning. Blandar du vidare kan du måla med tanke att kvalitet inte är den bästa produkt som du arbetar med dvs. att flytande elementer delar sig ifrån pigmentet efter en tids vila och ett sådant färgskikt är inte en garanterad grund för övriga överskikt eller kan t.o.m. störas av översikten.

 

Bild nr                                                                      

 

Elvisp

...

 

...

1 del rosmarinolja

Använder du ett medium av två komponenter av samma natur, med delvis komponent (i det här fallet alla vegetabiliska). Jag måste förklara för dig att definition medium med delvis komponent, menar jag, olja som transporteras med hjälpmedel via essens, essens som i sin tur avdunstar helt eller delvis.

 Vi går vidare.

Om du målar med linoljefärg och därtill doppar penseln i en förberedd hartsfernissa, använder dig av ett medium med två komponenter av två olika...

 

 

OM TEMPERA

 

Ren målartekniker (ren målarteknik) GAM.

Med ren måleriteknik menar jag de definitioner som är historiskt kända angående tempera t ex. Där enklare element som blandas är få, samma komposition från verkets början till slut samt med följande princip fet på mager. Alltså, ett måleri som påbörjas med lim (vatten baserad) avslutas också med lim och samma...

 

 

6. Lim äggtempera

7. Lim äggoljetempera

8. Lim äggolja vax tempera

9. Lim olja tempera

10. Lim olja vax tempera

 

 

20. Äggoljemåleri

Olja och ägg skakas tillsammans eller, mixa lätt och eventuell låt vila så att skummet dämpas.

Tillägg av tvålvatten eller tillsammans med terpentin i låga mängder förvandlar du äggmåleri i...

 

 

Muralputs för ett affresco måleri, andra typer och varianter kan sträcka sig till 4 skikt och mer. Stannar vi nu till det 4:de. Detta sista skikt definierar jag extra finputs. Då kan du göra som följer.

3 delar grov sand till 1 del släkt kalk

2 delar finsand till 1,5 delar släkt kalk...

 

 

Det säger av sig själv om att du inte blir nöjd med arbete, det genuina eller retuscherade, att du kan ta bort det, kanske med lite svårighet (det beror på arbetsteknik) men det går. Du måste då avlägsna finputs och börja om igen. Se vidare GAMs mural.

Som sagt, det är bra om man leds av en erfaren under en kort privat eller i en grupp så du kan få ta del av...

 

 

...när dom torka blir det pastellaktigt.

Med färgtekniska leken kan du skifta mellan täckande och lasyreffekter.

Se vidare om GAMs mural.

Här som all’affresco, om det gäller stor beställning måste du vara beredd att räkna in i omkostnader hyra av metallställning och allt som behövs inom industrimålarbransch, inte glömma att räkna spilltid.

 

 

...och målning är just att kunna nå samma temperatur på puts som på vax etc. när dom elementen möts och bearbetas. Så föder du en ny vision.

Arbetes instrument är spatel, hårda penslar (vildsvinhår), fingrar, händerna och...

 

 

...

1 del koncentrerad fernissa dammar

0,5 del av färgpigment som du väljer efter egen smak

0,5 del vax

0,5 del släkt kalk.

 

Ja, pasta grund- puts ”Bèlò fónnò (vacker kvinna)” som egentligen inte är formula nr... eller beteckning, denna formula torkar snabbt, tar sig snabbt och...

 

 

...

1 del blyvitt

4 delar titanvitt

6 delar zinkvitt

Lim skall vara lite tjockare än normalt.

 

Formula som följer är också mycket speciell när man smeker den, underbar som veloursammet. Allt är inte guld som glimmar brukar folk säga. Det stämmer här. Formula är faktiskt skönt men har tendens att släppa, vittra på ett sätt. Om du målar denna grund på duken är det bra tänkt att...

 

 

Du får tänka att på för blöt duk har spateln svårt att fästa.  Fuktighet ger tillbaka till duken det avspända läget men OBS sedan när duken torkar med spackel på, kan spänning vara för stark och vika ramen. Ja, här har jag velat göra svårt för dig, speciellt om du är nybörjare blir du säkert lite skrämd av olika eventuella komplikationer, men upp med självförtroendet och prova dig fram.

 

 

Praktiskt skulle ja säga att i konstutsmyckning glömmer man ofta priset för konstnärens resor, och det görs lätt, speciellt när konstnären hyr ut utsmyckningar. Sälja, hyra ut, leasa ut, låna ut verk till offentliga som privata familjer och företag inte minst som sagt till samhällets storfamilj är en väg som du skulle pröva dig fram...

 

 

 

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

 

Sidan

1 Författarens introduktion

Om makt

Definition om konst.

6 Introduktion.

12 Arbetsgång.

GAMs

12 Del I

Standard dokumentation, varudeklaration.

17 formula 406

20 formula 196

25 Del II

Lim.

30 Del III

 Underlag.

33 Del IV

Bottenmaterial.

37 Ändring av bottenmaterial till underlag.

47 Förberedelse till ram och duk på ramen.

52 Del V

Grunderingen.

55 Formula 196

70 Del VI

 Teckning.

80 Del VII

Konturer.

81 Del VIII

Verdaccio.

83 Lavering.

84 Del IX

Fernissor.

86 Mörk färgfernissa.

86 Ljus färgfernissa.

87 Del X

 Den koloristiska

87 Alla prima.

87 Impasto.

87  Lasyr.

88 A mèsò stradò (vått på halvtorr).

88 Första färg.

89 Andra färg.

91 Retusch.

92 Del XI

Fernissning.

96, koncentrerad fernissa, målarfernissa, mellanfernissa.

96 Lätt hartsmåleri GAM.

97 Del XII

Vaxning.

 

97 Pitürò a la musaic GAM.

 

98 Om färg.

100 Rivning av stoff.

 

108 Om Mixtum kompositum.

111 Medium.

113, formula 9, 7, 93 lätt sickativ, 50, 5 lätt sickativ GAM.

 

114 Om framställning av produkter.

119 Om tempera.

 Ren målarteknik GAM.

125 Ren oljefärg teknik.

 

125 Muralmålningar GAM.

126 Om affresco måleri.

137 Strappo och Riporto.

144 All’assecco.

145 Om mural varianter GAM

Förbättring och teknik.

148 Sgraffito/graffito/grottesco,

142 Bärbara strappo målning

150 Formula 486

151 Formula 848

151- 53, reliev, stucco classico, stucco duro, stucco lustro, incaustico.

155 Formula 448, a, b, c.

158 Marmorerings teknik.

160 Formula 460

160 Sprickbildnings teknik.

161 Formula 480.

161 Formula 466

161 Formula 804 special struktur

161 Psykoträning.

162 Skrapningsteknik.

163 Formula 804 medium.

163 Pitürò chè ha cambiò GAM.

164 Formula 802.

164 Formula 803.

 

165 Autodidakt, skolan.

166 Marknadsföring och försäljning.

170 Dynamisk konst GAMs stil.

49 bilder.

101 formler.

 

Tor Svärdtorp

www.vi-pr.com

Från ena till den andra...

<