överlevnad 2av6 delar

Tor Svärdtorp överlevnad II av III

 

Med kapitel III blir en kort första hjälp om överlevnad på vinter, inte en fördjupad sak. Här beskrivs olika val men den sista är bara din, utöver ledare. Allt relateras för vad du tänker eller är tvingad göra.

Härmed lägger jag ett avsnitt som handlar om mental hälsa utöver som vi redan har sett den kroppsliga som framkommer genom övningar.

Människor är en byggare och bevis är faktum att vi lär oss ständigt saker och ting. Antropologiskt bevisas också via olika evolutions etapper från samlare, från nomad och till slut i stor skala permanent bosättare. Oavsett ofarlig varelse till rovdjur beteende spel med varandra, som ständigt omvandlar oss via anpassningsbara betinget ser vi, vi tänker och följer gemensamma linjen kring mening hur man skall leva, överleva och syn på en framtid. Det är också ett bevis på att vi är byggare.

Den mentala hälsan utöver övningar via tankeställare, hjärnans gymnastik uppstår också bland stunderna i naturen som skapar rogivande stunder och nödvändiga upplevelser som är en del av vårt hälsoprogram, är mötet med det okända eller t.ex. rädsla för MÖRKRET, då vi kan förvandlas från dagens jägare till rovdjurs byte. Här menar jag att man kan definiera jägare när vi äter, vi konsumerar, fråga eller ej och tacka eller jubla så tar vi för oss. Mörkret behöver inte heller vara själva natten, det finns i symbolism, i våra drömmar, i minne om vad vi gör och är. Samvete eller vad, ansvar och kunskap det registreras i oss, via psyket som bara är en pyttedel av hjärnan och därtill plats som i mina studier jag definierar STRATUM http://www.vi-pr.com/logistiska_samhallspsykologin.htm

Under överlevnad kan det upplevas ovisshet, oro och tom. rädslor. I familjeliv, arbetsliv osv. detsamma. Ingen har upplevt ett liv sk. som en dans på rosor. Alltså, är du deppad? Sätt framför dig en sk. posttänkande (som inom psykologin betyder en tid framåt som kan vara timmar, eller dagar). Motarbeta det negativa med ett positivt och glädjande mål. Tiden från den stunden till målet kommer att skapa glädje. Hamnar du i kris, vi kan säga en form av panikångest, då gäller det att ta itu med praktiska övningar genom att använda andning i samband med vikt eller påverkan via formulering i hög och affirmativ vid X gånger repeterar du t.ex. ”jag är bra, jag kan!” – ”Jag mår bra jag kan!” Omgivningen kommer att stödja ditt ”jag” och förvandla kaos till NU och närvarande som kopplar dessa praktiska övningar till glädjande och positivt mål via posttänkande.

 

I bild ser du vad i princip du skall ha med dig vid resa eller ha redo hemmet i överlevnadssyfte

Finns olika ryggsäckar mindre och större efter egen önskan och för mindre packning kring bälte, på höften kallas höftväskor.

Här t.ex. får du sortera och välja det som bäst behagar bland brännare, tvålar, handskar, knivset eller yxa såg osv. Skall du redan före resan veta att du skall göra en grillbrasa och natt campa vid kyligt väder, det är klart att utöver promenad handskar kan du ha tjocka vantar för att lätt kunna hantera varm mat och flytta varma stenar in i tält med hjälp av skyddshandskar.

Du kan förbereda en mindre väska som du kan hänga i midjan eller utanför stor ryggsäck som innehåller bara eldmaterial för flera omgångar.

När du packar tänk på den faktiska plats ryggsäcken och vikt som du anser dig klara av.

Allt som du paketerar välj det som är lättare, starkare och för dubbel användning. Följ ledares råd men forma ditt bagage på ett sätt som mest gagnar just dig.

Underkläder och tjocka vinter fordrade byxor och väst eller bara overall över underkläder ungefär så där 1 2 3

 3Skor med inbyggda broddar.

Mindre och tjockare mössa som täcker hela ansiktet.

Munskydd

Näsdukar i papper eller tyg det används tillsammans i sträng kyla. Extrem kyla kan vara lika besvärlig för det yttre som det inre i vår kropp, när den utsätts för länge och under svår ansträngning. Näsduk finns i munskydd på näsans nivå så att fukt absorberas och du slipper besvär och kyla när du skall torka.

Försök andas som vanligt med näsan och andas ut med munnen, annars går det bra att andas bara med munnen; meningen är att din andnings temperatur skall hållas behaglig.

Metallspegel går inte sönder, går att spegla sig, gräva, bära het kol osv.

Pincett med ljus för utdrag av stickor eller sytråd i nålsöga.

Minilampa, eller en mini handlampa med stark ljusstråle och en till som går att fixa för hela kroppen som kan användas som ljus på väg eller med blinkande röd signal.

Tidningspapper typ dagstidning så breda som möjligt och inte plastade som veckotidningar och smala som dessa. Det för att elda eller som skyddar mot vind.

Arbetarglasögon eller alpin glasögon.

Militär cerat för läppar, händerna och fötterna.

Medelstora blöjor som underlättar att stoppa blodförlust vid ett djupare sår och tamponger vid andra sår som skottsår eller av stickföremål.

Kondomer som kan användas som känslig vattenhållare, gummihandskar vid olika nöd lägen osv.

Våtservetter måste lindas in så att kylan inte gör dem stela och oanvändbara.

Första hjälplåda, rejäl på vintern är det bra om man har en.

Tydliga skrivna lappar inne i varje inlindad transparent plastkasse, plast lådor eller andra inlindade material, om vad de innehåller. Är du kinkig men noggrann förbereder du en stor och tydlig beskrivningskarta som du har tecknad i ryggsäck och på den skriver du var viktiga saker finns. Teckningen kan du sätta in i ett plastskydd som du klistrar eller hänger utanpå ryggsäcken, som du och andra vid behov snabbt kan hitta saker. Tiden som du spenderar på att läsa ger dig en säker träff.

Reservbatteri för olika instrument. Våra vintrar som har en lång tid av mörker, är det då viktigt att ha reserver och inte låta lurar oss av den ljusa snön.

Lina på 15 m eller efter behov, alltid bra ta med sig. Linan kan man ha nytta av när oväder skymmer sikten och gruppen måste hålla ihop, på väg över område där det inte finns vegetation, går det inte att bygga vind eller skydd för vind. Då, kan man samla ihop ryggsäckar och vandringsstavar, presenning och binda ihop. Detta endast om snödjupet är för tunt. Annars kan man gräva ett vindskydd i snömassorna.

En kombinerad grupp har större möjligheter för skydd då olika ryggsäckar utöver de personliga sakerna har delat t.ex. större presenningar. Större kvantitet vatten. Kasern eller militärfilt ofta lite tunga pga. ca.1900 gr yllekonsistens och som i nödfall kan dessa skäras i mitten så pass att huvudet kommer genom, och fungerar då som en varm poncho. Ett par transmissionsradio (1) för ständig kontakt mellan front och svans i gruppen samt andra säkerhets behov. GPS (2) om programmen svarar då för att underlätta målets lokalisering. En drönare (3) som kan hjälpa med översikt. Avståndsmätare (4) som kan hjälpa i olika beslut för insats. Laser (5) stråle för att sikta. Värmekamera eller infraröd nattkikare (6) ifall du måste röra dig på natten för att jaga eller hitta de i gruppen som gått vilse. Karta på t.ex. 1:10 000 eller från orienteringsklubbar kan det finnas kartor med mindre stigar. Avancerad Kamouflageklädsel som underlättar fisk och jägarbehov,

Material utdelning alltså, är delad efter personlig förmåga och förutsättning.

 

IGEN för vinter eller sommar vid flera dagars utflykt måste det hålla efter. Kroppar är olika och har olika behov. Lukt i mänsklig kroppen är bevis av en saneringsprocess. Dessa batterier i överflöd med längre slitage bryter sönder hudvävnad; obehag med sår och i längden infektion ibland för att du inte kan fortsätta gå eller bära något som skapar problem. Skölj först genom att dutta (inte stryka på det), tvåla in lätt och tvätta vidare; torka och talka som extra åtgärd. Talk är bra att ha för olika användningsområden det absorberar och torkar, glidmedel t.ex. trånga gummihandskar, neutralt talk utan parfym. Eller, tvättlappar t.ex. med aloevera för små barn. Tvätthandske är utmärkt. Tvätta händerna, fötterna och svettiga delar av kroppen. Motverkar delar av kroppen med vattenavvisande produkter som vaselin eller feta oljor typ kall pressad olivolja osv. Olivolja mjukar upp huden, motverkar förstoppning osv. I förebyggande syfte, mellan skinkorna, lägg in mjuka produkter som blöjor, bandage, plåster, extra duk. Tårna plåster, vrister bandage, på axlarna blöjor eller långa tjocka strumpor, under armarna absorberings kuddar. På huvudet typ militärhalsdukar helst bomull och aldrig syntetisk. Knän handleder och andra delar av kroppen kan motsägas slitage och stärker området under verksamhet så kan du få hjälp av speciella elastiska stöd så att det bl.a. skapar känslan om lätt hanterbara vikter och bättre effektivitet i verksamhet.

 

KLÄDER är i principen för året runt, för hälsa och överlevnad skall de vara rymliga. För vinter gäller kläder som mest motstår vind och kyla. Klädsel än i

 vår tid är att välja typer i naturliga material som päls, läder, ull, bomull, linne, dun. Det finns nya kläder av olika syntetiska fibrer så att man skall välja

 de bästa.

Underkläder noggrant utforskat för t.ex. skidåkare som kanaliserar bort eller dunstar svett är att föredra så att kroppsvärmen hålls i balans precis som tovad ull som får kroppen att andas samt reflekterar värme på en torr yta. Naturliga underkläder som suger upp svett och gör att du blir blöt på kroppen kan göra att du fryser, ofta tyngre än syntetiska då de inte är att föredra. Två olika strumpor, tunnare direkt på huden och tjockare på tunnare strumpa.

Utekläder som skoteroverall, fiskare och jägarkläder, idrott och arbetskläder är i regel vindtäta och bra fodrade. Modernare kläder som har extra förstärkning vid häl, och tårna. Vid medelstort uppdrag som är beräknad tid är varma kläder som går med batterierna eller dyl att föredra. Se på nätet vad du kan skaffa och använda.

 

UTRUSTNING MED KOMPLETTERING om så anser att det behövs gällande året runt när man befinner sig på stenig plats, tät ungskog, oregelbunden terräng, klättring och om bara din hälsa behöver extra skydd pga. eventuella oönskade olyckor är det som följer på denna bild Det handlar skydd för hela kroppen, samt anser du eventuellt att det behövs bra arbetsskor inte för tunga som har stålhätta som skyddar tårna, trampdyna och häl. Även också som försiktighetsåtgärder. Alltså, här har vi arm, ben, knä, underliv, korg och rygg, ansiktet och huvudet. Dessa skydd använder jag i min budo, självförsvar under dräkt för GMS (Grön Munk Självförsvar) i första hand när man tränar med stavteknik, stickvapen och för en del tom hand med närstrid och kroppskontakt. Andra använder det när man cyklar, motocross och olika idrotter inte minst används de av polis, militärer. Ett sådant skydd behövs också på utsatta yrken som brandkår, räddningstjänst, sjukvård och vakter i olika tjänster eller där hotbild vid offentliga platser förekommer. Går att anpassa delar av helhetskydd efter förebyggande behov där man t.ex. måste skydda frambenen, på en stenig plats behöver det inte användas ansiktsmasker där anonymitet inte behövs men där extrem väderlek finns. Hjälm är en av grundläggande saker som du skall ha med dig vid lång okänd färd eller där det finns ovänlig terräng. Härmed om du vill förändra färg eller justera storlek på hjälm att den sitter fast på ditt huvud, gör du som följer: En svart måste grundas med vitt om du vill ha klarare effekter och om du mörkar den efter behov. Använd akrylfärg som är enkel att hantera. Sen målar du med en liten roller, penslar eller fingrarna. Om hjälmen är för stor eller inte precis format efter ditt huvud, då klipper du ut kanterna från t.ex. ett sittunderlag och klistrar fast med dubbeltejp. På följande bild ser vi den tidigare vita hjälmen målad i ett mönster som kamouflerar dig i natur när snön inte än har fallit och förändrat landskapet Hjälm luftintag, skyddas med en mössa (höger av bild) och på säsonger av intensiva regnförhållande om det inte räcker annat än en passade plastpåse i rätt storlek eller vattenavvisande tyg.

Hemmagjort Stannar vi i temat är tanken att utvidga överlevnads strategi i följande: grundläggande inköpta produkter går de att förbättras efter behov som t.ex. som ovan angående hjälm. Här ser du en typ av elitstridsväst, det är dyrt och besvärligt i samband med en ryggsäck om väskorna inte skulle vara avtagbara. Västen som däremot går att använda utmärkt i överlevnadssyfte för ca en väcka både i skog och i stad med komplettering av ett tyngre tillägg samt superlätt liggunderlag. Ett alternativ skulle vara en förbättring av en Fritidsväst som med egna tillägg gör den anpassningsbar med ryggsäck. Bilder visar att västen går att komplettera med fickor från andra trasiga kläder, gamla arbetskläder, strumpor, handskar osv. Du kan fästa med ståltråd, stänga uppifrån med en stark tråd öppningsbar där det finns knut underifrån Plös kan användas för armbåge och som knäskydd. Tygkasse som ansiktsskydd eller med instoppat mjukt innehåll används som skor. Kvinnostrumpor som ansiktsskydd, filter och fickor i större proportion. Handskar och vantar som strumpor. Börja med att använda din fantasi. Återvinna för att vinna sägs det vilket innebär att ta vara på en del rester av dagligt bruk som t.ex. ett nät som håller en högrev som du ser i bilden kan användas med en blöja för att trycka ihop ett större sår. Kaffepåsar är starkare för att transportera vatten och chipspåsar bättre för att skydda mat mot fukt, osv.

Vidare skall du ha ordentliga promenadkängor med eller utan broddar. Går att använda även sk. klassiska klättrarkängor som har stel sula. Stövlar med olika isoleringar och olika material en del långa upp till knäna. Pulka. Skidor Snöskor Angående snöskor som är lämpade för nästan all terräng. Jag inbillar mig att det går att använda dessa skor också på ökensand, ungefär som kamelers trampdynor som som breder ut sig och håller dessa på ytan, där däremot hästens klövar skulle få dem att sjunka. Alltså, snöskor t.ex. som den här modellen som inte belastar dina vader, lämpar sig för alla terränger där det finns snö, is och lutningar. Härmed, vill jag göra dig realist, om inte låta dig luras av filmproducenter samt dras sk. stjärnor, där centralfigur som är i en t.ex. action film oavsett iscensatta skador och ibland otroliga vandringar, närstrid med fiende osv. orkar hur länge som helst och dör aldrig av det. Jag vill sätta dig på prov hur länge du kan orka med snö på 30 cm , utan snöskor eller skidor, med packning; gå några tiotals meter eller km? Det under en snöig dag, nämner inte ens storm och kyla. Orka tänka och följa drömmen att komma över kullen eller vad, hittar du räddningsmålet? Du kan krypa fram bit efter bit med andningspaus men tiden kommer att vinna över din ork. Extrema ansträngningar kan skapa dig falska förhoppningar som hallucinationer, tänk på orkeslösa människor i öknen som ser oaser. Det, utöver andra allvarliga problem. I så fall råder jag dig att skapa ett provisoriskt ryggstöd av trä och bygga vad du kan kring det, trotsa att allt ser ut orealistiskt men behåll din vilja för att klara av det och överleva. Paraply mitt i vintern ger den ett gott skydd mot vind, större är det större skydd får du för det. I en av mina resor till Norra Italien upptäckte jag att det fanns paraply som klarar av motvind, alltså mitt i olika vindvirvlar ett paraply som slår tillbaka genom att öppna sig och sen ta tillbaka sin ursprungliga form utan att metallkonstruktion gick sönder. Då, förstod jag att ett sådant paraply med sina 600 gr, 130 cm x 130 i sin omkrets på 4 m, ställd som halvkoja med sitt 90 cm höga mått vertikalt från marken vid handtag till skydd på utkanten och 80 cm djup horisontalt på marken där kan du ligga mätt från handtag till paraply några cm nergrävd i marken, då skulle paraplyet vara en toppen komplettering för överlevnad samt skydd mot vatten, snö och vind. Dessutom lätt att bära genom sitt krokiga handtag som från till spetsen ligger på drygt 90 cm och i nödfall med tillägg av din arm så går den att använda för att greppa saker eller få annan hjälp som finns på 1,5 m ifrån dig. 100 % polyester. Inte dålig!

Jägarskidor eller militärskidor som är bredare än långfärdsskidor. Kolla ryggsäckar för fiskare, jägare och klättrare och inte minst för vandrare. Undvik metallstöd se istället till att ryggraden till ryggsäcken har all komfort som möjligt att det är robust och samtidigt mjukt och håller sig rak och på plats. Liggunderlag. Termos. Vattenflaska som kan utsättas för hård kyla och som riskerar att nästan bli till is, skall bara fyllas till 80-90%. Har man dessutom t.ex. tre liter med sig som är bra att ha vid en lång färd, ska du räkna vikt och skydda den ordentligt från kyla.

 

Överlevnad i hård, sträng och extrem kyla. Hård kyla definierar jag under -10 Celsius, sträng under -15 och extrem under -20. I alla fall när marken är täkt med packad hård snö och det knastrar under skorna för varje steg, det kallar jag för vinterkyla! Oavsett snö eller inte, finns både nackdelar och fördelar. Hittar man en björn i ide så, om man lyckas fånga den i ett nät osv. garanterar man sig föda och skydd mot kyla tom, plats för idet kan man ta hahaha. Hittar man en mammut då är det kört om man inte har förberett fällan!

Snön, är en fördel då man kan ta skydd genom att gräva ner sig, går att använda som tätning över koja eller vidare bygga en iglo. Snö är olika så jag menar att måste ha lite tur för den perfekta typ av snö som tillåter sig kramas och modelleras.

Utan snö med extremt kyligt oväder och det inte finns skog eller rester av moderna bosättningar, blir livet blir kortare. Det oavsett om dina kläder för människan inte är anpassad till stark kyla eller varma. Vi har inte inom oss mekanisms som gör oss en del av det klimat vi befinner oss i som en del djur har, som till exempel renar för kyla och kameler för värme. Vi är nakna alltså, kan inte reglera kroppstemperatur som djur i högre grad gör, tom. nakna djur är klara för en del extrema temperaturskillnader och har alltså en bättre anpassningsförmåga i naturlig mening än vi.

 

Känn din kropp i förväg och tankesmedja.

Under kyliga dagar, ta flera promenader på vi kan säga en timme, en mil så pass att kroppen får känna kontakt med yttervärlden som blåser på dina ytterkläder. När du är hemma, ta en varm dusch, NOTERA: känn efter när varm regelbunden stråle vi kan säga 30 grader som kommer i kontakt med din kropp. Delar som känns hetare betyder att dessa kan snabbare frysa. Andra delar som ger mindre känsla än 30 grader betyder att dessa har en högre värmeförmåga men dessa är i princip ett extra skyddande av din kropps naturliga formation som hår eller skinkorna osv. Dessutom i princip fungerar temperaturen som ventil när vår kropp anstränger sig. Det är viktigt du som naturmänniska vänjer dig till kroppens lukt och hanterar det så långt det går. Börja med att påverka dig själv genom att återställa värde i de saker som vi fick lära oss, LÄRAN är inte alltid den rätta.

Tankesmedja

Dvs. att lukten kan förändra innebörd när det lockar oss till belöning. Se det positiva och naturliga i det hela som t.ex. se nakenhet som en naturlig del av kontakt mellan människor där vet vi att ingen föds med kläder och tom. vi behöver inte speglar och använda dem för att kunna bedöma vad som är fult eller vackert, principen är att man är som man är utan att mäta fördelar och nackdelar, naturen ger oss till varandra och tillsammans överlever vi. Moralen den är också bland många andra doktriner som du kan se inte är nödvändig för samlevnad, men sanningen finns där, och när bevis finns för det som är rätt eller fel. Människan i nöd blir revolutionär, bara där finns omedelbart här och nu! Överlevare är de som kan komma att leva vidare, för denne har lämnat bakom sig reformism som betyder gör om saker och ting oändligt med alla faror som det innebär mental störning som människa är drabbad av http://www.vi-pr.com/maktsjuksyndrom.htm Överlevare i de allra naturliga begränsningar förstår kvickt t.ex. att som vegetarian måste man jaga och det är inget våld. Våld är när man utan provokation blir angripen. Nöd är ingen provokation annat än ett naturligt val där den som är starkare eller listigare ,vill jag tillägga överlever.

Denna gåta löser sig när du upplever nöd eller överlevnad.

DU som naturmänniska lever fri, dels som jag kallar individuell frihet där människan agerar instinktivt.

Under vandring i kyla

Håll hakan skyddad och läpparna smörjs med fett stift, håll huvudet varmt och det är en fördel om öron också går att skydda efter behov. För att kunna ändå prata efter en lång tids utsatthet till kyla behöver du alltså inte skydda dig med en halsduk ända upp mot näsan om du bara är noga att skydda hakan. Halsen skall alltid vara skyddad oavsett lätt eller hård kyla.

Om det blåser för länge, stanna regelbundet och vila genom att vända ryggen mot vinden.

Börjar krafterna att svikta så kan tecknen vara olika, som visar sig vid ansträngning och berör t.ex. din medicinering, då medan du går blunda i 10 sekunder och upprepa det regelbunden till du stannar för att vila. Folkets medelstora promenader på 5000 steg, 8 km till en mil, när du vilar skall du inte sitta vare sig vilotid på några minuter eller 10 till 20 min. i omgångar. Stå stilla och håller dig rörlig. Bedömer du att du måste sitta för att återta till fullo din energi gör det genom att alternera mellan sittande på t.ex. max 30 sekunder och i rörelse.

Om dina krafter har tagit slut med vikten som du bär, men du ser långt fram t.ex. ett hus, då skall du lämna ryggsäcken så synlig som möjligt så att vinden inte fäller omkull den. Använd vandringsstav eller skidstavar vertikalt knutna till ryggsäcken och på toppen lägger du en röd mössa eller halsduk, undertröja eller skjorta, fixa de valda med töjbara reflexband. Har du en gul reflexjacka ta den. Använd sedan dina allra sista krafter och ansträng dig inte så att du svimmar! Gå mot målet. I fjällen finns dessa stugor är öppna, men om de är låsta och inte är en fjällstuga kan det vara en sommarstuga, använd din yxa för att krossa det minsta fönster så pass du kan krypa in. Inne tar du en kudde eller annat som passar och täpp för det trasiga fönstret.

När du bestämmer dig att gå till en position med dina sista krafter genom att lämna signalerades ryggsäck, kontrollera att du har med dig den lilla vardagliga räddningsväskan här nämnd i kompendium för dagens utflykt hemma med visselpipa, en bit hårt bröd, stormtändare, liten flaska vatten ca 10 ml som ryms i väskan, en plastficka med information om din identitet. En yxa på 50-70 gr. som kan krossa och skära oavsett om ditt räddningsmål är en bostad en skogen eller en död mammut! En binokulär är att föredra istället för en kikare.

Är det riktig vinter och man har fuktiga händer, undvik att ta på objekt i metall, för som det är känt från barndomstid gällande tungan som fastnade på stolpe eller räcke, är det ingen höjdare… hahaha!

Hur går man på isiga platser dvs. gator, promenadstigar över en isig sjö eller mitt i blåsande snö och kyligt väder? Gångsätt är att böja lätt på knäna, minska hastighet och stegavstånd, lägg hela foten på marken istället än bara hälen.” Det här är alltså grundläggande sättet. Frågan är om du som läser detta kompendium men inte närvarar på kurs med mig eller våra utbildade instruktörer om du sväljer allt utan att undra. För att trygga dig kan jag säga att ordet kompendium härrör från det latinska ordet "compendium" med betydelsen sammanfattning – avkortning - noggrann avvägning osv. i den stilen och dvs. i vår mening ”sammandragning av levd upplevelse - bevisad = sanning och rätt att göra”. Alltså, en stark upprepad koll under olika förutsättningar att så är det ännu! Dvs att igår 14 februari S. Valentin dagen (kärlekens dag) hade jag en fräschördag om vad jag skriver och meningen med det. VI skriver eller talar om att gå på is och som alla upplever är den centrala meningen att hålla sig på fötter utan att snubbla. Igår 2020 kunde jag här i Boden med min mil långa promenad vid sexton minusgrader konstatera att tekniken att gå på isen på det sätt som jag beskriver stämmer, gällande att inte snubbla. Snubbla kan innebära skador och vid långvandring ute i buschen innebär det allvarliga konsekvenser. Igår hände det tre gånger på isig väg som lutade åt vänster vid ån, men jag klarade det utmärkt. Frågan går vidare, om det räcker själva sättet som garanti till 99 % att vi klarar oss oskadda när olyckligtvis vi hamnar på marken? För att lägga till säkerhetsventil skall jag tillägga en annan kunskap vid balans och motorik i det. Motorik kort utdrag betyder ”… betecknar processer som involverar kroppens muskler…” Med det vill jag säga att om du har övat kullerbytta fram och baklänges som finns i orientalisk konsts stridsteknik, här exempelvis citerar jag de allmänt kända i vår tid som jujutsu, brottning, karate, ninja, GMS osv. eller kullerbyttan vid barndomsår DET är bara BRA. Notera om, varför skall knäna böjas lite och få oss att gå som om vi var på en fjädrad madrass? När man smugit är det inte bara tysthet som gäller det är förändring om bilder som motståndare är van vid att se, och som distraherar. Under t.ex. karateträning vid många gymnastiska övningar och träning, skall du stå lågt med öppna ben som om du skulle rida på en häst. Det handlar inte traditionell träning då i strid det användes hästar, det handlar också att indirekt träna nervsystem att blixtsnabbt agera stödd av stärkta muskler. Vid lång vandring möter du en plats med vatten som du måste gå över, då är det nödvändigt att ha på dig omkring nacken isdubbar knutna till varandra med en lina om isen brister.
Att gå i grupp på långvandring. Vi skrev om avancerade moderna hjälpmedel typ GPS, värmekameror osv. och mer klassiska som radiokontakt med walkie-talkie osv. Vi skrev också om att dela ut tyngre vikt i gruppen utöver deras överlevnads ryggsäck och t.o.m. gällande hjälp av fyrbenta transportmedel. Nu handlar det om ett taktiskt samarbete i grupp som binder oss effektivt för att kunna nå vårt strategiska mål som inte är annat än att överleva eländet eller ödets val. I denna grundläggande beskrivning för en långvandring oavsett att terräng är ökensand eller stening, tät djungel eller omfattande blandskog, varmt, regnigt, stekhet sol, snöstorm eller isig, så är standarden som följer men så klart allt från klädsel, näring osv. anpassas till omständigheter den ena av dem är när himmelens kontakter bland klassiska tekniska medel satelliter, syntetisk intelligens är tvivelaktig eller saknas helt.

Mitt i igenstans då en Grupp består av 9 deltagare, 100 eller upp till en bataljon, så är mon avi. Vi tar ett exempel anpassat till norden och vinter. Kolonnen är delad i tre enheter med tre deltagare var. Det har egen benämning och platsdefinition 1 i täten, 2 i mitten och 3 i slutkolonn.

Avståndet mellan deltagare och enhet till enhet är lika i detta standardexempel, alltså 4-8 steg från varandra, variera om det handlar om fri kolonn eller bundna till varandra med lina. Yttre omständighet i princip gör formation. Det följs av principerna ”tysthet” och därför måste alla kunna gester: stanna , huka , ligga , sprida , kompakt och det sista finger upp betyder tillbaka till individualiserad formation och det gäller när kolonnen är frigående. När kolonnen följs åt sammanbunden till varandra är ett ryck, som kan larma och därför är det viktigt att ständigt inte tappa rytm, deltagare skall ständigt fokusera på avståndet. Personlig fysisk kondition och terrängens svårigheter kan vid en vanlig enkel överlevnadsvandring gällande blandad kolonn, behöver grupp eller enhet inte kalla med allvarliga signaler.

Första kolonn deltagaren i täten som utöver egen överlevnadsmaterial bär på ryggen en liten gul flagga på en pinne så högt att den sista deltagaren i kolonnen ser den. I mitten enhet 2 alltså, är deltagare i mitten som bär pinne med orange flagga som har ett tydligt vitt kors eller ett kors i mitten. Dessa bär på förnödenhet och sjukvård. Enhet 3 som är den sista av 9 stycken deltagare, då den sista bär en pinne med röd flagga, vilken betyder slut på kolonnen. På snötäckt mark går den fösta i täten med breda skidor, bakom de som trampar s.k. trampare. Radiokommunikation, om så är mening gäller det den första deltagaren i 1 och sista deltagare i 3.

Enhetlig dynamik är att kombinera tid och ork så att mål är möjligt i rimlig tid och dvs. att mekanism involverar s.k. turas om princip när vilade deltagare i enhetens svans alltså nr 3 tar täten och vice versa. Samma princip gäller bland grupper som formar en mindre eller lagom stor kolonn som t.ex. 3 grupper med 3 enheter var med sina 24 deltagare. När det gäller flera grupper som formar en kolonn, då gäller avståndet mellan grupper ca.40 steg max, vid tydliga och lättare terränger, osv. Det handlar alltså om när kolonn går på indian stig och inte typ rekognosering - eftersökning s.k. också horisontal eller i fronten på frammarsch linje.

http://vi-pr.com/tor_svardtorp_overlevnad_sopravvivenza.htm etta

http://vi-pr.com/overlevnad_IIavVI_delar.htm trea 

 

 

Tor Svärdtorp www.vi-pr.com